Είχα ακούσει από παλιά για ανθρώπους που μισούσαν από «Έρπη Ζωστήρα», βέβαια σπάνια, τα τελευταία χρόνια όμως νοσούν ολοένα και περισσότεροι, οπότε έψαξα και σας παρουσιάζω σε ένα μικρό αφιέρωμα την νόσο, τα συμπτώματα της, όσα χρειάζεται να γνωρίζετε και βέβαια ποιοι πρέπει να εμβολιαστείτε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ
Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν.
Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Συµβαίνει πιο συχνά σε άτοµα άνω των 60 ετών.
ΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώµα σας, αλλά παραµένει στο νευρικό σύστηµα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγµή προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.
Το 95% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισμό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο.
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Ο κίνδυνος εµφάνισης έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται µετά την ηλικία των 60 ετών, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήµατος µε την αύξηση της ηλικίας.
Έχετε 1 στις 4 πιθανότητες να πάθετε έρπητα ζωστήρα κάποια στιγµή της ζωής σας.
Ειδικότερα για άτοµα µε χρόνια συνοδά νοσήµατα (σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, άσθµα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγµονώδη νόσο του εντέρου) ο κίνδυνος εµφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται σηµαντικά.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
∆εν µπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεμοβλογιά. Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από επανενεργοποίηση του δικού σας ιού της ανεμοβλογιάς που είναι ήδη µέσα σας. Η έκθεση σε κάποιον µε ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καµία επίδραση σε αυτή την επανενεργοποίηση.
Ωστόσο, για όσο χρόνο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, είναι δυνατό να µεταδώσετε την ανεμοβλογιά σε άτοµα που δεν την είχαν ποτέ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Τα συµπτώµατα του έρπητα ζωστήρα µπορούν να κυµανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρός θα είναι ο έρπης ζωστήρας.
Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθηµα στη µία πλευρά του σώµατος, συχνά στο άνω µέρος του σώµατος, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από τον οφθαλμό. Το εξάνθηµα µετατρέπεται σε επώδυνες, γεµάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηµατίζουν κρούστα και επουλώνονται µέσα σε λίγες εβδοµάδες.
Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατος µπορεί να προκαλέσει πόνο.
Τις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΝΟΥ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Ο πόνος κατά την οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα (κατά την ύπαρξη του εξανθήµατος) διαρκεί κατά µέσο όρο 2-4 εβδοµάδες.
Συνήθως, ο πόνος από έρπητα ζωστήρα σταµατά µετά την επούλωση του εξανθήµατος. Ωστόσο, ορισµένα άτοµα βιώνουν µακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονοµάζεται µεθερπητική νευραλγία, η οποία µπορεί να διαρκέσει µήνες ή ακόµα και χρόνια. Όπως και µε τον έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος ανάπτυξης µακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου αυξάνεται µε την αύξηση της ηλικίας.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα µπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων.
Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σηµαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται µέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.
ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Το 10-20% των περιστατικών έρπητα ζωστήρα επηρεάζει τον οφθαλµό, γεγονός το οποίο µπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης ή ακόµα και τύφλωση στο προσβεβληµένο οφθαλµό.
Ο έρπης ζωστήρας µπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια ακοής στην προσβεβληµένη πλευρά του σώµατος, λοίµωξη του δέρµατος, µόνιµες ουλές ή ακόµα πιο σπάνια, περιφερική κινητική νευροπάθεια (βλάβη σε νεύρο που ελέγχει την κίνηση).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο έρπης ζωστήρας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Ο ιατρός σας µπορεί να σας συνταγογραφήσει διάφορα θεραπευτικά σχήµατα ώστε να µετριάσει τα συµπτώµατα, καθώς και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται µε τον έρπητα ζωστήρα. Οι θεραπείες µπορεί να ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Για να είναι αποτελεσµατική µια αντιική θεραπεία έναντι του έρπητα ζωστήρα, πρέπει να ξεκινήσει όχι αργότερα από 72 ώρες µετά την εµφάνιση του εξανθήµατος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ
Ο πόνος που διαρκεί για 3 μήνες ή περισσότερο, μετά το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, ορίζεται ως μεθερπητική νευραλγία.
Είναι ένας εξουθενωτικός πόνος που εκδηλώνεται από βλάβη στα νεύρα, που προκλήθηκε από τον ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, ο οποίος είναι αυτός που προκάλεσε τον έρπητα ζωστήρα.
Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο κοινή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.
Έως το 20% των πασχόντων από έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών, μπορεί να εκδηλώσει μεθερπητική νευραλγία.
Ο κίνδυνος και η σοβαρότητα αυξάνεται με την ηλικία.
Η μεθερπητική νευραλγία είναι δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή ακόμα και χρόνια.
Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ
Έως το 90% των ανθρώπων με μεθερπητική νευραλγία βιώνουν αλλοδυνία, όπου ένα ελαφρύ άγγιγμα, όπως η επαφή ενός ρούχου κατά το ντύσιμο ή το βάρος μιας κουβέρτας στο κρεβάτι, προκαλεί πόνο.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού.
Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εµβόλιο χορηγείται δωρεάν στα άτοµα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος-. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα (Το εμβόλιο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει ενεργή νόσο από έρπητα ζωστήρα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που σχετίζεται με εγκατεστημένο έρπητα ζωστήρα).
Μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τον έρπητα ζωστήρα.
Πριν εμβολιαστείτε, συμβουλευθείτε τον ιατρό ή/και το φαρμακοποιό σας.Για να δείτε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων πατήστε εδώ
ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στο παρελθόν.
Το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών.
Μετά την ηλικία των 60 ετών, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τον έρπητα ζωστήρα. Δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα. Από την ηλικία των 60 ετών, όσο πιο έγκαιρα γίνεται εμβολιασμός, τόσο πιο πιθανή είναι η προστασία από τον έρπητα ζωστήρα.
Δεν έχει σημασία πόσο υγιής αισθάνεται κάποιος. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Όταν συμβεί αυτό, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί (ξυπνήσει) και να προκαλέσει στο δέρμα το επώδυνο, φυσαλώδες εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα. Για αυτό το λόγο, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ο έρπητας ζωστήρας αυξάνονται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο είναι:
- Πολύ συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα): Ερυθρότητα, πόνος, οίδημα και κνησμός στη θέση της ένεσης*·
- Συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα): Θερμότητα, μώλωπας, σκληρός όγκος στη θέση της ένεσης και εξάνθημα στη θέση της ένεσης*, πονοκέφαλος*, πόνος στο χέρι ή το πόδι*, πόνος στην άρθρωση, πόνος στο μυ, πυρετός, εξάνθημα.
- Όχι συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 100 άτομα): Ναυτία, διογκωμένος αδένας (αυχένας, μασχάλη).· Σπάνιες (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 1.000 άτομα): Κνίδωση στη θέση ένεσης.
- Πολύ σπάνιες (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 10.000 άτομα): Ανεμευλογιά, έρπης ζωστήρας, βλάβη του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από φλεγμονή με αποτέλεσμα μεταβολή στην όραση (σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία).
* Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρατηρηθεί κατά τις κλινικές δοκιμές και κατά την επιτήρηση μετά την κυκλοφορία. Οι περισσότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές αναφέρθηκαν ως ήπιας έντασης.
Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562 Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: + 30 21 32040380/337, Φαξ: + 30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr. Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου.
Όλα τα παραπάνω είναι από την σελίδα: erpiszostir.gr