Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

09 Οκτωβρίου, 2020

90 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜΘ για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού - Περιφερειακή Σύνθεση: ''Ταφόπλακα'' η φορολογική & ασφαλιστική ενημερότητα για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε ΑΜΘ - Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Κάλλιο αργά...» - Σχόλιο

Πόρους μέχρι 90 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος στήριξης που σχεδίασε και θα εφαρμόσει άμεσα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 € έως 15.000 €, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας.

 

Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης στις 19-03-2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ

Ύψος επιχορήγησης

1

Από μηδέν (0) έως και έναν (1) εργαζόμενο

2.000 €

2

Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους

3.500 €

3

Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους

6.500 €

4

Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους

10.000 €

5

Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους

15.000 €

Η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 - 30.000 επιχειρήσεις συνολικά, όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά:

  • Τα ορυχεία και τα λατομεία
  • Η μεταποίηση
  • Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
  • Η παροχή νερού
  • Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων
  • Οι κατασκευές
  • Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο
  • Τα συνεργεία αυτοκινήτων
  • Οι μεταφορές και η αποθήκευση
  • Τα ξενοδοχεία και η εστίαση
  • Η ενημέρωση και η επικοινωνία
  • Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας
  • Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
  • Η εκπαίδευση
  • Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα
  • Οι τέχνες και η ψυχαγωγία
  • Οι υπηρεσίες

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι με το σχεδιασμό ειδικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, όπως επεσήμανε), η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση.

Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία  και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους.

Προϋπόθεση είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος περιέγραψε τις 5 διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

  • Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 €.
  • Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.
  • Δε θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.
  • Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.
  • Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Κλείνοντας, ο Κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος της Διοίκησής του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

«Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης


Περιφερειακή Σύνθεση: ''Ταφόπλακα'' η φορολογική & ασφαλιστική ενημερότητα για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε ΑΜΘ

Ως παράταξη, χαιρετίζουμε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της τοπικής μας οικονομίας. Η Περιφερειακή Σύνθεση, άλλωστε, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά την άμεση επαφή της με τους πολίτες της Περιφέρειας μας, γι’ αυτό και προτείναμε ήδη από τον Απρίλιο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, αν και τότε ο κος Μέτιος και η παράταξή του μας έλεγαν ότι αυτό είναι αδύνατο. Εμείς, ωστόσο δεν πάψαμε ποτέ να πιέζουμε τον κο Μέτιο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που επιτέλους ανακοίνωσε, ως παράταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος είναι χρήμα. Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να «μοιράσει» τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είπε, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση «ελεημοσύνης», αντί να δείχνει μία στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας και ανάδειξης των προβλημάτων τους.
  3. Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα «μπαλώματα» και τα «χαϊδέματα στην πλάτη». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  4. Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά ή τεχνηέντως ο περιφερειάρχης τους εγκλωβίζει σε μία παγίδα;
  5. Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών δεν μπορούν λάβουν ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων.
  6. Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας (που σταθμίζει θέσεις εργασίας, απολύσεις κλπ) που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου.
  7. Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως «αρχή της πανδημίας» και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Κλείνοντας, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι για μας η ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο.  Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία κίνηση ή απόφαση που βοηθάει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στον καιροσκοπισμό, στην έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα καθώς αυτό που λείπει  από την Περιφέρεια μας είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση. Δύο πράγματα για τα οποία ο Χρήστος Μέτιος είναι ανίκανος και το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του «εμπνευσμένου» προγράμματος του και θα παρέμβουμε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο.

pameevro.gr


«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» για το Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.: Κάλλιο αργά...

«Ανακοίνωσε ασθμαίνοντας και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το δικό της πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με την διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Κάλλιο αργά…», σχολιάζει η περιφερειακή παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής από τον περιφερειάρχη αν.Μ.Θ., Χρήστο Μέτιο. Η παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα σημειώνει τρία καίρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ειδικότερα:
1) Πως θα μπορέσει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να προσκομίσει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα (απαραίτητα δικαιολογητικά της ενίσχυσης) όταν εξαιτίας της πανδημίας έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών; Αντί των δικαιολογητικών αυτών θα μπορούσε να ήταν αρκετή, έστω η προσκόμιση ρύθμισης των οφειλών αυτών κι όχι η αναζήτηση ενημερότητας.

2) Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό (πχ παραλιακές καφετέριες, τουριστικά καταλύματα) και δεν απασχολούν προσωπικό τον Μάρτιο γιατί απλά είναι κλειστές, δεν επλήγησαν από την πανδημία; Αυτές φέρονται να αδικούνται και να εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης.

3) Υπήρξαν επιχειρήσεις που ελέω καραντίνας πολλαπλασιάστηκε η κερδοφορία τους (πχ λόγω του delivery). Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερα κέρδη συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα. Όπως και επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν διόλου από την πανδημία (πχ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Κι αυτές θα έπρεπε να εξαιρούνται.

Για να καταλήξει σημειώνοντας: «Από τον Ιούνιο υποτίθεται ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ‘δούλευε’ το πρόγραμμα αυτό… Όλες οι άλλες Περιφέρειες μας ξεπέρασαν τουλάχιστον σε ταχύτητα. Τέσσερις μήνες μετά, τα παραπάνω θέματα θα έπρεπε ήδη να έχουν εξεταστεί στα πλαίσια της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν απασχόλησαν διόλου την Διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύει ότι το όλο πρόγραμμα διαπνέει μια ανεπίτρεπτη προχειρότητα. Σαν αυτή που έχουμε συνηθίσει κάθε φορά που ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα…»

ΕΡΤ.gr


Αν δεν ξέρει ο Χριστόδουλος Τοψίδης που έχει πολύπλευρη ενασχόληση με τις επιχειρήσεις και είναι επί σειρά ετών πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, τότε ποιος ξέρει...;;;

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr