Την παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και το click away παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με click away, καθώς και των κομμωτηρίων/καταστημάτων περιποίησης νυχιών μετατίθεται για τις 18 Ιανουαρίου.
Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα υπάρχοντα μέτρα πρόληψης (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «θα πορευτούμε όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, θα προχωράμε βήμα βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών». Για τις περιοχές όπου υπάρχει σκληρό lockdown, κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.
Παράταση lockdown
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση είναι δύο:
Πρώτον, η χαλάρωση κατά την περίοδο των εορτών όπως αποτυπώθηκε και την ημέρα των Θεοφανίων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και ήδη το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ανοδική πορεία και ειδικά στην Αθήνα, κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς, καθώς εάν χαθεί ο έλεγχος, δεν θα μαζεύεται καθόλου εύκολα.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα δεν έχει φανεί το αποτέλεσμα της εορταστικής κινητικότητας ιδιαιτέρως της Πρωτοχρονιάς, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση στην παράταση του υφιστάμενου lockdown, μέχρι να σταματήσουμε να βαδίζουμε στα «τυφλά», αφού την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις συνέπειες της Πρωτοχρονιάς και σε ένα βαθμό και των Θεοφανίων.
Από την εξίσωση δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα υπό τον φόβο τρίτου κύματος και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά.
Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου
Παπαευαγγέλου: Έτσι θα ανοίξουν τα δημοτικά- νηπιαγωγεία
Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι από τις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για δια ζώσης διδασκαλία, επισημαίνοντας «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία», διότι έχει τεράστια «σημασία για την ψυχική υγεία των παιδιών μας». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών.
Αναφορικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον εφόσον έχουμε μείωση των κρουσμάτων», καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ανησυχία.
Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σημειώνοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου».
Η ίδια τόνισε ότι παρατηρείται «μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων».
«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών», καθώς διαφορετικά ενδέχεται να επιστρέψουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου».
H αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας. Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%.
«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε.
Μαγιορκίνης: Χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας
«Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση», τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. «Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη», σημείωσε και προσέθεσε πως «το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.
Τα κρούσματα
Συνολικά 721 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, όπως γνωστοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την ίδια ώρα, κατέληξαν 49 άτομα, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 5.195 νεκρούς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 386.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, είχαν ανακοινωθεί 510 νέα περιστατικά Covid-19, 47 θάνατοι και 391 διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σήμερα ανακοινώνουμε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα δικαστήρια
Αναμένεται η δημοσίευση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2020.
Αναλυτικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα, προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου, καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του κάθε δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.
Ως προς την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, από 11/1/2021 θα εκδικάζονται:
1) τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, 2) κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, 3) τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022 και 4) οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης. Ακόμη, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.
Σχετικά με την λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης οι υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.
Ακόμη, θα επιτρέπεται η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.