Αρκετές είναι πλέον οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και τα τυροκομεία που το ζητούν, μεταξύ των οποίων και συνεταιρισμοί.
Μετά το πρόβειο γάλα, εντείνεται το ενδιαφέρον των παικτών του χώρου και για το κατσικίσιο γάλα, καθώς ενόψει του καλοκαιριού οι ανάγκες αυξάνουν, το ίδιο η ζήτηση και οι τιμές, δεδομένου ότι παρατηρείται έλλειψη. Πάντως, γεγονός είναι πως μεγαλύτερη ζήτηση γνωρίζει το κατσικίσιο που προορίζεται για νωπή κατανάλωση, ενώ στην αγορά παίζουν και συμβάσεις με τους παραγωγούς.
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «έντονη είναι η ζήτηση για κατσικίσιο γάλα και αυτή την περίοδο. Οι τιμές παραγωγού έχουν φτάσει, για τους κτηνοτρόφους που υπέγραψαν σύμβαση για απορρόφηση νωπού γάλακτος και τα 65 λεπτά το κιλό, ενώ το γάλα που προορίζεται για άλλες χρήσεις, όπως το τυρί, τα παγωτά κ.λπ. πωλείται από τους παραγωγούς προς 60 λεπτά το κιλό συνήθως. Η εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων είναι πιο δύσκολη υπόθεση και καμιά σχέση δεν έχει με εκείνη των προβάτων. Μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες αποτελεί η έλλειψη εργατών καθώς μιλάμε για μια πολύ δύσκολη δουλειά που κάνουν συνήθως μόνον Αλβανοί εργάτες, οι οποίοι είναι πλέον δυσεύρετοι τελευταία». Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, παραγωγή υψηλότερη σε γάλα έχουν τα ζώα αυτά, την περίοδο της Άνοιξης, όμως φέτος, οι εταιρείες ώθησαν τους παραγωγούς να προγραμματίσουν τις μονάδες τους για υψηλότερη παραγωγή εντός του καλοκαιριού. Εξάλλου όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το μεγάλο ζητούμενο στο κατσικίσιο γάλα, είναι να γίνει σωστή προβολή των ιδιοτήτων του, για όσους το καταναλώνουν, καθώς το προϊόν αυτό είναι κοντά στο... μητρικό, του οποίου η αξία είναι από όλους εγνωσμένη.
Η Μαρία Καραντάνη είναι μια έμπειρη αιγοτρόφος από την περιοχή των Καλαβρύτων και όπως μας λέει το τοπίο φέτος για το κατσικίσιο γάλα, καμιά... σχέση δεν έχει με το περσινό. Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο χαρακτηριστικό της ντόπιας αγοράς είναι η έλλειψη, καθώς πολλά κοπάδια έχουν θανατωθεί ή μειωθεί ως προς το κεφάλαιό τους. Σύμφωνα με την κα Καραντάνη, στο νωπό γάλα οι τιμές είναι πιο υψηλές από το γάλα που πάει για άλλες χρήσεις, ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να πιάνει πιο καλές τιμές από πέρσι. Όπως μας εξηγεί, πέρσι ο κανόνας ήταν τα 40 λεπτά για τον παραγωγό, όμως φέτος, η μικρότερη τιμή στην αγορά είναι το 50λεπτο. Όμως υπάρχουν και συμφωνίες για πώληση ακόμα και στα 60 λεπτά στη περιοχή του Αγρινίου, ενώ στην Αριδαία, πήγε και πιο πάνω. Στο βιολογικό, τέλος, σύμφωνα με την ίδια, οι συμφωνίες αφορούν τιμές γύρω στα 80 λεπτά. Πάντως, όπως μας είπε η ίδια, το πρώτο τιμολόγιο που έκοψε φέτος για την πώληση κατσικίσιου είναι στα 57 λεπτά το κιλό. Μέσα βέβαια στο καλοκαίρι, αναμένεται μεγάλη ζήτηση.
Ο Χρήστος Παρασχούδης είναι πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Θρακών Άμνος με έδρα στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, μια περιοχή κρίσιμη για την χώρα μας από όλες τις απόψεις. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος συνεταιριστής, το κατσικίσιο γάλα ακολουθεί την πορεία, την ανοδική του πρόβειου φέτος κι αυτό οφείλεται εκτός των άλλων, στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.Ο κ. Παρασχούδης μας λέει ότι στην περιοχή αυτή, η τιμή παραγωγού στο κατσικίσιο μεσοσταθμικά είναι σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας και τα 62 λεπτά το κιλό, αν και τα καθαρά στο χέρι του παραγωγού είναι 56-57 λεπτά. Ο κ. Παρασχούδης στέκεται ιδιαίτερα στην έλλειψη κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας, προς τους αιγοτρόφους ειδικά των παραμεθόριων περιοχών, ενώ για τις κατσίκες ως ζώα, μας λέει ότι είναι αρκετά... έξυπνες, λιτοδίαιτες και πιάνουν καλές παραγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις συνεργασίες και στον συνεργατισμό και επιτέλους να σταματήσει το φαινόμενο στοχοποίησης των συνεταιριστικών σχημάτων. Όπως προσθέτει εν τέλει η ζήτηση για κατσικίσιο γάλα είναι πολύ έντονη, ενώ όσο προχωράμε νοτιότερα της χώρας, ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές. Σημειωτέον ότι ο Θρακών Αμνός συλλέγει περί τους 6 τόνους κατσικίσιο γάλα ημερησίως, κρατά κάποιες ποσότητες από αυτό για τα τυριά του, αλλά έχει συμφωνία και με μεγάλη βιομηχανία για την απορρόφηση της μερίδας του λέοντος από την παραγωγή των μελών του.