Αλεξ/πολη, 26/5/2021
ΘΕΜΑ : ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ. ΚΑΤΆΘΕΣΗ ΓΡΑΠΤΉΣ ΕΡΏΤΗΣΗΣ
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη σήμερα (26/5) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Τουρισμού, σχετικά με το ζήτημα της διακοπής της αλιευτικής δραστηριότητας στο Θρακικό Πέλαγος λόγω του φυτοπλαγκτού.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η επανεμφάνιση του φαινομένου άμορφων μαζών βλέννας που επιπλέει στην επιφάνεια του Β/Αιγαίου προκάλεσαν μια σειρά επαφών του βουλευτή τόσο με τα στελέχη των συναρμοδίων Υπουργείων, των αρμοδίων Κεντρικών, Περιφερειακών & Νομαρχιακών Υπηρεσιών, καθώς & των εκπροσώπων των απανταχού τοπικών Συλλόγων Αλιέων.. της περιοχής.
Στην σχετική επιστολή των Αλιευτικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Μαρώνειας, Φαναρίου, Μηχανοτρατών Αγία Ειρήνης Καβάλας & Συλλόγου Μακεδονίας Γρι – Γρι Καβάλας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού και η έκκριση από αυτό κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, έχει καταστήσει απαγορευτική την αλίευση στα παράλια της ΠΑΜΘ, καθώς και στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο και Θάσο.
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια, κλπ.) ενώ ταυτόχρονα από το μεγάλο βάρος δημιουργήθηκαν μεγάλες ζημιές στα βίντσια των αλιευτικών σκαφών.
Οι παράκτιοι αλιείς και οι μηχανότρατες που χρησιμοποιούν δίχτυα έχουν τεράστια οικονομική ζημιά από την ελάττωση της αλιευτικής δραστηριότητας ενώ καταβάλουν ημερησίως υπέρογκα ποσά στους εργάτες τους.
Σημαντική προβλέπεται και η ζημία που θα προκύψει στην τουριστική κίνηση της περιοχής καθώς οι παραθαλάσσιες περιοχές της ΠΑΜΘ και τα νησιά μας σε μεγάλο ποσοστό δεν προσφέρονται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ερασιτεχνική αλιεία κλπ.
Ο βουλευτής ερωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ενημέρωσης και καθοδήγησης των αλιέων, αν θα ληφθούν μέτρα για την οικονομική τους στήριξη καθώς επίσης κι αν θα διενεργούνται περιοδικές επιθεωρήσεις των θαλάσσιων περιοχών ώστε αυτές να είναι προσιτές για κολύμβηση στο πλαίσιο της Τουριστικής Ανάδειξης της περιοχής.
Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :
ΠΡΟΣ : 1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2.Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
3.Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
4.Υπουργείο Τουρισμού
Τα τελευταία χρόνια, με μεταβαλλόμενη ένταση παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές της ΠΑΜ-Θ το φαινόμενο άμορφων μαζών βλέννας που επιπλέουν στην επιφάνεια του Θρακικού Πελάγους & του Β/Αιγαίου.
Η απειλητική επανεμφάνιση του φαινομένου φέτος, & τα προβλήματα που προέκυψαν προκάλεσαν σειρά επαφών, συναντήσεων & συσκέψεων μου με στελέχη των συναρμοδίων Υπουργείων, των αρμοδίων Κεντρικών, Περιφερειακών & Νομαρχιακών Υπηρεσιών, καθώς & των εκπροσώπων των απανταχού τοπικών Συλλόγων Αλιέων...
Η πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού και η έκκριση από αυτό κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, έχει καταστήσει απαγορευτική την αλίευση στα παράλια του Θρακικού Πελάγους της ΠΑΜ-Θ καθώς και στις Θαλάσσιες περιοχές των νήσων του Β/Α Αιγαίου, όπως της Σαμοθράκης, Λήμνου, Θάσου, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, κ.ά
Όπως αναφέρεται και στην σχετική επιστολή (επισυνάπτεται) των Αλιευτικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Μαρώνειας, Φαναρίου, Μηχανοτρατών Αγίας Ειρήνης Καβάλας & Συλλόγου Μακεδονίας Γρι – Γρι Καβάλας, η μεγάλη ποσότητα των κολλωδών μακρο-σωματιδίων έχει αχρηστεύσει τα αλιευτικά εργαλεία όπως δίχτυα, παραγάδια, κλπ όργανα!!
Επίσης λόγω του μεγάλου βάρους από την ανασυρόμενη ποσότητα δημιουργήθηκαν μεγάλες ζημιές στα ‘βίντσια’ των αλιευτικών σκαφών καθώς & στους λουομένους κατά τη χειμερινή, εαρινή περίοδο με κίνδυνο να απειλείται ακόμη & η καυτή θερινή τουριστική περίοδος ...
Οι παράκτιοι αλιείς και οι μηχανότρατες που χρησιμοποιούν δίχτυα έχουν τεράστια οικονομική ζημιά από την ελάττωση της αλιευτικής της ικανότητας μέχρι και την πλήρη παύση της!!
Επίσης συνεχίζουν όλο αυτό το διάστημα να καταβάλλουν ημερησίως υπέρογκα ποσά εργατικής απασχόλησης, κυρίως υπέρ Αιγυπτίων Αλιεργατών με Μετάκληση κλπ εργατών προερχόμενων από ξένες Χώρες!!
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνάς (επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα) τα αίτια των επεισοδίων της δημιουργίας των κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, δεν είναι προς το παρόν πλήρως κατανοητά.
Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η ένταση του φαινομένου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς συμπίπτει με μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις τροφής για το φυτοπλαγκτόν.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μη-περιοδικό & απρόβλεπτο φαινόμενο, καθίσταται δυσχερές να προβλεφθεί η εξέλιξή του, να προστατευτούν τα αλιευτικά σκάφη, οι δραστηριότητές τους, οι εργαζόμενοι σε αυτά, καθώς επίσης και οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του τόσο στην Αλιεία όσο και στον Τουρισμό περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
1. Θα προβούν το Υπουργεία σας σε ενέργειες ενημέρωσης και καθοδήγησης των Αλιέων κάθε μορφής & κατηγορίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
2. Προτίθεστε να προβείτε στην λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των αλιέων που θίγονται από το φαινόμενο κλπ άλλων επαγγελματιών;
3.Προτίθεστε από κοινού να προβείτε σε περιοδικές επιθεωρήσεις των θαλάσσιων περιοχών ώστε αυτές να είναι προσιτές για κολύμβηση στο πλαίσιο της Τουριστικής Ανάδειξης της περιοχής μας;