Ο Υπουργός έφτασε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας με την συνοδεία του λίγο πριν την 1:00 το μεσημέρι, όπου τον υποδέχτηκε σύσσωμη η δημοτική αρχή του νησιού μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών που είχαν έρθει νωρίτερα. Αμέσως μετά, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον χώρο της τελετής παράδοσης.
Παρόντες στην τελετή εκτός από τον Υπουργό κύριο Πλακιωτάκη, ήταν οι 2 Γενικοί Γραμματείς κύριοι Εμ. Κουτουλάκης (Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής) και Ευ. Κυριακόπουλος (Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων), ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδ. Κλιαρής, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κύριος Χρ. Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κύριος Δ. Πέτροβιτς, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κύριος Αθ. Τσώνης, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Έβρου κύριοι Αν. Δημοσχάκης, Στ. Κελέτσης, Χρ. Δερμεντζόπουλος, ο πρόεδρος του Ο Λ.Α κύριος Κων. Χατζημιχαήλ και ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Κων. Χατζηκωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Σαµοθράκης κύριος Νίκος Γαλατούμος, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ενωτική Συνεργασία κύριος Αθ. Βίτσας, οι πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων καθώς και πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Η τελετή ξεκίνησε με την τέλεση του αγιασμού απο τους ιερείς Εμμανουήλ & Ιωάννη Καμπούρη. Στο τέλος του αγιασμού ο πάτερ Εμμανουήλ πήρε τον λόγο απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό του ίδιου όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ανθίμου και ευχαριστώντας τον Υπουργό τόσο για το συγκεκριμένο σκάφος, όσο και για την γενικότερη προσφορά του για την Σαμοθράκη και κυρίως για την καλύτερη δυνατή επίλυση της ακτοπλοϊκής κρίσης τον Αύγουστο του '19 που έζησε η Σαμοθράκη, τονίζοντας πως αυτήν την στιγμή είναι η καλύτερη δυνατή συγκοινωνία που έχει το νησί στα 50 χρόνια ιεροσύνης του. Τέλος έκανε έκκληση στον Υπουργό για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος των ψαράδων και κατοίκων του Λακκώματος με την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου. Μάλιστα αργότερα ο Υπουργός του απάντησε πως αν και δεν είναι της αρμοδιότητας του, αλλά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα το προωθήσει.
Στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Δήμαρχο Σαµοθράκης, τους τρεις παριστάμενους βουλευτές, τον αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τον Υπουργό. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση της ελληνικής σημαίας από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος στον κυβερνήτη του σκάφους καθώς και μίας εικόνας του Αγίου Νικολάου από τον κύριο Πλακιωτάκη.
Παρακολουθήστε το βίντεο (παρακαλώ την υπομονή και την κατανόηση σας για την καθυστέρηση, αργεί να ολοκληρωθεί η φόρτωση στο YouTube):
Πρέπει από όσα ειπώθηκαν να κρατήσουμε την εξαγγελία του Υπουργού για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμανιού της Καμαριώτισσας, συνολικού κόστους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 ενταγμένο σε ένα συνολικό κονδύλι 200 εκ. € για λιμενικές υποδομές. Το δεύτερο σημαντικό είναι το αυστηρό - ηχηρό μήνυμα που έστειλε εδώ από την ακριτική Σαµοθράκη, ένα από τα νησιά που μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο της Τουρκίας, λέγοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος πειρατής και ότι είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου είναι πέρα και έξω από κάθε λογική...
Ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον χαιρετισμό του αφού αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Λιμενικού Σώματος, λέγοντας πως την τελευταία δεκαετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από οκτώ χιλιάδες διακομιδές, έδωσε κάποια από τα χαρακτηριστικά του παραδοθέντος σκάφους. Έχει μήκος 11,28 μέτρα. Η ανώτερη ταχύτητα του είναι τα 40 ν.μ./ω., διαθέτει δύο μηχανές, είναι πετρελαιοκίνητο, η αυτονομία του φτάνει τα 300 ν.μ., η χωρητικότητα του είναι δώδεκα επιβάτες, ο υγειονομικός εξοπλισμός του δεν υστερεί από ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο και μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ακόμη και βαριά περιστατικά.
Την ώρα που ο Υπουργός αναχωρούσε για την σύσκεψη με τους φορείς του νησιού και της περιφέρειας, έτυχε να τον συναντήσω, τον καλωσόρισα και του ζήτησα να εξετάσει την γραμμή της Καβάλας που την θέλει η Σαμοθράκη.