Ειδικότερα, χαρακτήρισε τον Έβρο μια εξαιρετικά παραγωγική περιοχή για την πατρίδα μας με σημαντικές και ουσιαστικές καλλιέργειες που συμβάλλουν στο παραγωγικό εισόδημα των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως βασικό όπλο και χρηματοδοτικό εργαλείο της κυβέρνησης είναι η αγροτική πολιτική, με την Ελλάδα να έχει καταθέσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο το οποίο πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μιλώντας για τα πεπραγμένα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης στον Πρωτογενή Τομέα, επεσήμανε ότι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) υπάρχουν στη διάθεσή της 19.3 δις ευρώ για την περίοδο 2023-2027, συν 2 δις ευρώ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Μπορούμε να φτιάξουμε έναν πράσινο, ψηφιακό, ανθεκτικό και καινοτόμο Πρωτογενή Τομέα που θα μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών» τόνισε ο κ. Στύλιος.
Ο υφυπουργός δεν έλειψε να αναφερθεί στα υλοποιημένα προγράμματα των νέων αγροτών που τέθηκαν σε εφαρμογή Υλοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα, όπου 14 χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα έλαβαν ο καθένας από 35-40 χιλ. ευρώ, με 1210 από αυτούς να βρίσκονται στη Θράκη και 360 στον Έβρο. Για την ενίσχυση των υποδομών του Πρωτογενούς Τομέα εξάλλου εγκρίθηκαν 106 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία σε όλη τη χώρα, με 6.5 εκατ. ευρώ για τη Θράκη και τέσσερα έργα 2 εκατο. ευρώ στον Έβρο.
«Για να διαχειριστούμε τις εξωγενείς κρίσης, η κυβέρνηση έχει δώσει κοντά στο 1 δις ευρώ στους παραγωγούς μας, από τα οποία τα 400 εκατ. δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που έχουν δεχθεί και τα υπόλοιπα για να στηριχθεί το εισόδημα των καλλιεργητών λόγω της κρίσης» κατέληξε ο κ. Στύλιος, κάνοντας αναφορά στην ενεργειακή κρίση αλλά και τις εκτενείς κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα το φθινόπωρο.
Γ. Στύλιος: «Θα αυξηθούν τα χρήματα που λαμβάνουν οι Εβρίτες παραγωγοί από επιδοτήσεις» (βίντεο)
Για αύξηση των χρηματικών ποσών που λαμβάνουν παραγωγοί της Θράκης και του Έβρου μετά την επερχόμενη σύγκλιση των δικαιωμάτων έκανε λόγο σήμερα το πρωί από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στύλιος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Θράκη και ο Έβρος βρίσκονταν υπό του μέσου όρου στις ενισχύσεις που λάμβαναν εργαζόμενοι του Πρωτογενούς Τομέα στην υπόλοιπη χώρα, κάτι που θα αλλάξει στο μέλλον.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα προγράμματα επιδοτήσεων απονιτροποίησης (το “πρασίνισμα”), τα οποία, όπως τόνισε, θα επεκταθούν και για το 2023, καθώς έχουν τεθεί στο συμβούλιο υπουργών, καταρρίπτοντας έτσι φήμες για αποκλεισμό του Έβρου από τις επιδοτήσεις.
Τέλος, ο κ. Στύλιος διαμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης ενημέρωσης γύρω από την Κοινή αγροτική Πολιτική, καθώς τα γραφεία του υπουργείου ήταν πάντα ανοιχτά για όλους τους φορείς και αγρότες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους ώστε να συμπεριληφθούν και να ληφθούν υπόψιν για το στρατηγικό σχέδιο.
«Στο επόμενο διάστημα, μέσα στη νέα χρονιά, διοργανωθούν ημερίδες σε όλη τη χώρα όπου θα λυθούν και θα αποσαφηνιστούν οι τεχνικής φύσης απορίες για την ΚΑΠ…ενισχύουμε τον αναπτυξιακό πυλώνα της ΚΑΠ» κατέληξε ο ίδιος.