Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων δείχνουν πως από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 232 σκευάσματα από διάφορες κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, για τα 76 από τα παραπάνω φάρμακα, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη. Μάλιστα στη λίστα αυτή βρίσκονται 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ παράλληλα λείπουν και 67 προϊόντα τα οποία εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος
Κοινή πεποίθηση των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα. Η επικαιροποίηση των μέτρων έχει ως ακολούθως:
- Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
- Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
- Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
- Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
- Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
- Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
- παρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
- Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
- Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
- Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Παρέμβαση ΙΣΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα: Να χορηγούνται όλα αποκλειστικά με ιατρική συνταγή
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τονίζει ότι «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».
Πάγιο αίτημα του ΙΣΑ
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες οδήγησαν στην θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στη χορήγηση των αντιβιοτικών.
Αυξάνουν οι τιμές για να «χτυπηθούν» οι ελλείψεις: Ποια φάρμακα θα ακριβύνουν - Η εντολή Πλεύρη στον ΕΟΦ
Τις τελευταίες ημέρες, οι ελλείψεις φαρμάκων «πνίγουν» την ελληνική αγορά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς, γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Ένα φαινόμενο που οφείλεται, εκτός των άλλων, στην περιορισμένη παραγωγή κάποιων φθηνών φαρμάκων, στην έλλειψη πρώτων υλών αλλά και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές εξαιτίας των υψηλότερων τιμών διάθεσης των σκευασμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ
Πολλά φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, ακριβώς επειδή έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αλλά η τιμή τους δεν είναι συμφέρουσα, αφού συχνά όπως υποστηρίζουν οι φορείς εκπροσώπησης των εταιρειών, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.
Παράλληλα, υπάρχουν εταιρείες που αποσύρουν τα πολύ φθηνά φάρμακα ακριβώς λόγω κοστολογίου, με συνέπεια να μην βρίσκονται πλέον στα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ανοίξει το θέμα των αυξήσεων στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 5 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, δεν απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση καθώς υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι για λόγους δημόσιας Υγείας όταν το φάρμακο είναι μεγάλης κατανάλωσης και κινδυνεύει με απόσυρση λόγω κοστολογίου, μπορεί να λάβει αύξηση.
Με βάση την εντολή Πλεύρη, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακά τους να λάβουν μία χαμηλή αύξηση που να δικαιολογεί την διάθεσή τους στην αγορά και να μην αποσυρθούν.
Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται η άυλη συνταγή για την αγορά φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Στόχος να μην αγοράζονται αφειδώς τα σκευάσματα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητα.
Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει τι γίνεται με τα φάρμακα. Στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες, οπότε οι βιομηχανίες ή/και οι αποθήκες φαρμάκων προτιμούν την αποστολή σε χώρες που τα φάρμακα είναι πολύ πιο ακριβά...
Κάποτε ερχόταν στην Ελλάδα ένα ζευγάρι Γερμανών, οικογενειακοί φίλοι, έβλεπα τον άντρα να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ασπιρίνη, τον ρώτησα λοιπόν γιατί. "Γιατί στην Ελλάδα οι 20 δεν κοστίζουν ούτε 1,5€, ενώ στην Γερμανία 3-4€ οι 10..."
Χθες έκανα μία μικρή έρευνα να δω τι συμβαίνει στο νησί μας, αν έχει έρθει και εδώ το κύμα ελλείψεων. Όπως μου είπαν, εδώ είχαμε ελλείψεις όταν στις πόλεις δεν είχαν πρόβλημα, τώρα δεν θα έχουμε... Κυρίως λείπουν αντιπυρετικά, σιρόπια, εισπνεόμενα για την αναπνοή κλπ...