Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η μείωση του ορίου στις συναλλαγές με μετρητά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. και να «περνούν» ακόμα μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους οι επιχειρήσεις μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής.
Το όριο αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, από 500 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ποσά άνω του ορίου των 200 ευρώ θα πρέπει να πληρώνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, όπως με κάρτα, με τραπεζικό έμβασμα, αλλά και με e-Wallet κλπ.
Ο ρόλος των ταμειακών μηχανών
Πάντως το όριο στις συναλλαγές αναμένεται να συνδυαστεί με την επέκταση των μηχανών POS και να διασυνδεθεί με τις ταμειακές μηχανές.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τις «νέου τύπου» ταμειακές μηχανές και POS, που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» οι επιχειρήσεις, αναμένεται να καταρτιστεί εντός του καλοκαιριού. Δηλαδή οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS, το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.Ποιοι κλάδοι δεν έχουν POS
Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά .Υπενθυμίζεται πως σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS οι παρακάτω κλάδοι:
- Ταξί,
- γυμναστήρια
- Ορισμένα πάρκινγκ
- Χώροι άθλησης,
- Ορισμένα θέατρα -κινηματογράφοι,
- Περίπτερα
- Μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές κλπ,
- Παραδοσιακά καφενεία σε χωριά
I. B.: Το θέμα είναι όχι ποιοί κλάδοι επαγγελματιών δεν έχουν ακόμη POS, αλλά από αυτούς που πρέπει να έχουν πόσοι έχουν...; Να το κάνω πιο συγκεκριμένο; Πόσους ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και λοιπούς τεχνίτες έχετε δει να κόβουν αποδείξεις, πόσο μάλλον να έχουν POS...;;; Ενώ αντίθετα περίπτερα και ταξί έχω δει...