Κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας θρηνούμε θύματα από πνιγμούς. Σε μια χώρα που έχει το υγρό στοιχείο γύρω της, θα περίμενε κανείς πως θα είχαμε την παιδεία για να αποφεύγουμε τους θανάτους μέσα στο νερό. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός και συμβαίνει πολύ γρήγορα. Τι πρέπει να προσέχουμε.
Όμως η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με στοιχεία του Λιμενικού, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 52 άνθρωποι.
Τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σοκάρουν, αναφέροντας πως περισσότεροι από 350 με 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, με την αναλογία ανδρών γυναικών να είναι 3 προς 1.
Γιατί μετράμε ακόμα νεκρούς
Στη χώρα μας καθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα χάνουν περίπου 10 παιδιά και έφηβοι, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 60% δεν γνωρίζει κολύμπι ούτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή των πνιγμών. Το έτος 2018 ήταν αυτό στο οποίο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από πνιγμό στην Ελλάδα καθώς 413 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.
Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που συνεχίζουμε και κάθε χρόνο μετρούμε νεκρούς; Ποιανού ευθύνη είναι η πρόσληψη ναυαγοσώστη στην παραλία; Ποιες παραλίες θεωρούνται πολυσύχναστες; Τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε κοντά σε άτομο που πνίγεται - ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τον βοηθήσουμε; Πόσες παραλίες στην Ελλάδα έχουν ναυαγοσώστες;
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της ΕΝΑΚ (Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία), μας απαντά σε κάθε μας ερώτηση και εξηγεί γιατί έχουμε πνιγμούς, τι πρέπει να προσέχουμε, αλλά και ποιες ηλικίες είναι περισσότερο "επικίνδυνες" για διαφορετικούς λόγους.
Μιλάμε ανοιχτά για τη λανθασμένη αντίληψη των μεγαλυτέρων που πιστεύουν πως μπορούν και σε μεγάλη ηλικία να κολυμπούν σε ερημικά νερά, την ανάγκη για περισσότερους ναυαγοσώστες αλλά και για τον σιωπηλό πνιγμό των παιδιών.
Οι πνιγμοί προκαλούνται από την ασφυξία, δηλαδή την ελλειψη οξυγόνου. Όταν το θύμα βυθίζεται στο νερό αδυνατεί να αναπνεύσει αέρα και αυτό οδηγεί σε βλάβη του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Το 67% των πνιγμών λουομένων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «άνδρας ηλικίας 20-24 ετών».
Το 42% των θανάτων καταγράφεται τις μεσημεριανές ώρες και σχεδόν το 90% αυτών σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή.
Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και σιωπηλά. Κανένας δεν πρέπει να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Φέτος, ακολουθήστε τις οδηγίες και μην δοκιμάσετε τα όριά σας κολυμπώντας μόνοι σας.
ΚΑΝΟΝΕΣ
Δεν γευματίζω 3 ώρες πριν να κολυμπήσω.
ΔΕΝ καταναλώνω αλκοόλ, πριν κολυμπήσω, πριν μπω σε σκάφος
Αξιολογώ σωστά τις κολυμβητικές ικανότητές μου.
Αξιολογώ σωστά τις συνθήκες που επικρατούν.
Δεν κολυμπώ και δε χρησιμοποιώ σκάφος όταν ο καιρός είναι κακός (βροχή, αέρας, αστραπές) ή όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα
Ποτέ δεν κολυμπώ μόνος μου χωρίς επίβλεψη, αν πάσχω από κάποια πάθηση