Μπορεί στην κορυφή των προτιμήσεων, για το εορταστικό τριήμερο του Πάσχα (3-6 Μαΐου) να βρίσκεται, διαχρονικά, η Κέρκυρα, με την πληρότητα, μέχρι σήμερα, να αγγίζει το 92%, ωστόσο ιδιαίτερα δημοφιλή αποδεικνύονται και νησιά που βρίσκονται σε σχετικά μικρή εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη, όπως η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Λήμνος αλλά και η Σκόπελος και η Σκιάθος με τις προκρατήσεις να δημιουργούν χαμόγελα αισιοδοξίας στους ανθρώπους του τουρισμού.
Αν και μας χωρίζουν λίγες ημέρες από το εορταστικό τριήμερο οι ιδιοκτήτες εκτιμούν πως οι last minute κρατήσεις θα κάνουν την μεγάλη ανατροπή καθώς ως γνωστόν οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, ενώ συχνά στα χνάρια τους βαδίζουν και οι Βαλκάνιοι τουρίστες που αποτελούν την κυριότερη δεξαμενή για νησιά όπως είναι η Σαμοθράκη και η Θάσος. Οι τιμές ποικίλουν ανά νησί ανάλογα με την κατηγορία των καταλυμάτων, τις παροχές και τη θέση στην οποία βρίσκονται.
Η Voria.gr, έκανε έρευνα αγοράς σε έξι νησιά, δημοφιλή στους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνον και παρουσιάζει ενδεικτικές τιμές. Οι τιμές αφορούν το τριήμερο 3 έως 6 Μαΐου για μια τριμελή οικογένεια.
Η Κέρκυρα σταθερά κάθε χρόνο κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων. Η πληρότητα του νησιού βρίσκεται στο 92%, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα ωρών να φτάσει στο 100%. Σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο η διαμονή ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται από 220 έως 280 ευρώ, ενώ για ένα Airbnb αγγίζει τα 150 ευρώ. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που η διανυκτέρευση, αν πρόκειται για βίλα με πισίνα πρώτη στο κύμα μπορεί να αγγίξει και τα 2.000 ευρώ.
Στο 75% είναι η πληρότητα στη Θάσο με τα καταλύματα να γεμίζουν με μαθηματική ακρίβεια. Μια τριμελής οικογένεια ανά διανυκτέρευση σε τετραστερο ξενοδοχείο θα δαπανήσει περί τα 240 ευρώ, σε ένα τριάστερο περί τα 200 ευρώ, ενώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια περί τα 110 ευρώ.
Στη Σαμοθράκη, στο νησί του Αιόλου κατά την αρχαιότητα, η πληρότητα βρίσκεται στο 90%, οι κρατήσεις προέρχονται κυρίως από Έλληνες και δη Βορειοελλαδίτες, αλλά και από Ρουμάνους και Βούλγαρους. Η διανυκτέρευση σε τριάστερο ξενοδοχείο διαμορφώνεται σε 80 ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι και η τιμή για Airbnb. Μάλιστα δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις ενοικιαζομένων κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωση η τιμή να αγγίξει ανά βραδιά τα 150 ευρώ.
Περιορισμένη είναι η διαθεσιμότητα και στη Λήμνο με τις τιμές να κινούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα. Για τετραστερο ξενοδοχείο η τιμή ανά διανυκτέρευση κινείται στα 100 ευρώ ενώ για τριάστερο τα 78 ευρώ. Για διαμονή σε Airbnb οι τιμές κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα.
Στη Σκιάθο το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 77%. Το κόστος ανά διανυκτέρευση σε τριάστερο ξενοδοχείο αγγίζει τα 110 ευρώ ενώ σε τετράστερο κυμαίνεται από 140 έως 220 ευρώ. Σε Airbnb η μίσθωση ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Ωστόσο αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν αποκλείεται οι τιμές τους να ξεκινούν και από 50 ευρώ.
Στη Σκόπελο η πληρότητα αγγίζει το 80%. Το κόστος ανά διανυκτέρευση σε διάστερο ξενοδοχείο αγγίζει τα 60 ευρώ, ενώ σε πεντάστερο τα 160 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενη συμβατική κατοικία τα 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ σε βίλα τα 200 ευρώ.
Ι.Β.: Η αλήθεια είναι πως με όσους επαγγελματίες του τουρισμού έχω συνομιλήσει και θα έχουν ανοιχτά τα καταλύματα τους για την περίοδο του Πάσχα, είτε μου είπαν πως θα είναι γεμάτοι ή σχεδόν γεμάτοι... Μακάρι... Μιας και φέτος το Πάσχα είναι μέσα στον Μάιο και θα έχει και μία επιπλέον ημέρα αργίας, λόγω μετάθεσης της Πρωτομαγιάς.