Χωρίς Κέντρο Υγείας παραμένει από το 2017 το νησί της Σαμοθράκης καθώς διεκόπησαν οι εργασίες του νέου Κέντρου Υγείας και αναζητούνται πόροι περίπου μισό εκ ευρώ για να συνεχιστεί το έργο. « Η κατάσταση βολεύεται σε πολύ λίγα τετραγωνικά του Περιφερειακού Ιατρείου Καμαριώτισσας. Είναι μια κατεπείγουσα ανάγκη, είναι μια εκκρεμότητα. Η υγεία πρέπει να αποκατασταθεί και στην υποδομή της και στην στελέχωση της», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος του νησιού Αθανάσιος Βίτσας.
«Οι εργασίες έχουν διακοπεί γιατί υπάρχει μια ανάγκη ενός συμπληρωματικού ενδιάμεσου έργου που είναι το έργο της ενίσχυσης της παλιάς τοιχοποιίας και για το οποίο αναζητούμε χρήματα. Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ανοίξαμε διαύλους και με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου αφ΄ ενός να βρούμε τους πόρους περίπου μισό εκ ευρώ που απαιτούνται καθώς και τον τρόπο που θα ανατεθεί ώστε να γίνουν οι ενδιάμεσες εργασίες και να συνεχιστεί το έργο», είπε και τόνισε οτι «πρέπει να δούμε το θέμα με κατεπείγουσες διαδικασίες γιατί από το 2017 είμαστε χωρίς Κ.Υ.Η κατάσταση βολεύεται σε πολύ λίγα τετραγωνικά του Περιφερειακού Ιατρείου Καμαριώτισσας, -εκεί λειτουργεί το Κ.Υ.Σ ως δομή -,με έλλειψη χώρων και αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί πάρα πολύ τόσο τους κατοίκους ,όσο και τους επισκέπτες».
Εγκαινιάζεται η επανέκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης
Εν τω μεταξύ μπορεί να καθυστέρησε περίπου έξι χρόνια, όμως τα εγκαίνια της επανέκθεσής του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης θα γίνουν στις 6 Ιουλίου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Το Μουσείο της Σαμοθράκης άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό το 1955, πριν από 69 χρόνια, και μετά την ανακαίνιση που έγινε στο κτίριο, ανοίγει ξανά με τη νέα έκθεση που θα φιλοξενεί, σε πέντε αίθουσες. Στην Αίθουσα Α βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές αποκαταστάσεις κτιρίων του Ιερού των Μεγάλων Θεών, η Αίθουσα Β είναι αφιερωμένη στην αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις της, οι αίθουσες Γ και Δ περιλαμβάνουν μνημεία από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, ενώ η Αίθουσα Ε περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες θέσεις του νησιού, τα οποία χρονολογούνται από τη Μέση Νεολιθική μέχρι και τους Νεότερους Χρόνους.
«Ειμαστε πολύ χαρούμενοι για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού μουσείου. Είναι μεγαλύτερο από ότι στο παρελθόν, αξιοποιήθηκαν και άλλοι χώροι μέσα δίνοντας κάποια καινούργια εκθέματα και από τις ανασκαφές του Προϊστορικού Οικισμού στο Μικρό Βουνί,» είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «το Μουσείο θα έχει τεχνολογία , πληροφόρηση, γενικά θα υπάρχει ένα μουσείο με σύγχρονη αντίληψη μουσειακή, μιλάμε για την καλύτερη πολιτιστική υποδομή στο νησί της Σαμοθράκης η οποία έλλειψε για πολλά χρόνια» ,είπε ο κ. Βίτσας.
Όπως εξήγησε, ο κ. Βίτσας , είχε προηγηθεί η συντήρηση του κτιρίου η οποία ολοκληρώθηκε το 2015 στην τότε προγραμματική περίοδο ,ενώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα το 2018 εντάχθηκε το έργο της επανέκθεσής του εσωτερικού χώρου του Μουσείου.
Ωστόσο , ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να προηγηθούν ,όπως για παράδειγμα πρέπει να γίνουν τα έργα αποκατάστασης και προφύλαξης αντιπλημμυρικής του Αρχαιολογικού χώρου τα οποία είναι μεγάλα και σημαντικά γιατί από την θεομηνία του 2017 είναι ανοιχτά μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο.
Επίσης από χθες έχει ανέβει στην σελίδα ΔΗΜΟΣ Σαμοθράκης (facebook) μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου Σαμοθράκής κυρίου Αθανάσιου Βίτσα στην εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ1 "Τα εν Δήμω" με τους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Μαρία Μαγκλάρα, η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Από το πρωί προσπάθησα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να βρω το βίντεο σε μορφή που να μπορέσω να αναδημοσιεύσω. Παρακολουθήστε την όσοι επιθυμείτε από τον παραπάνω σύνδεσμο.
Στην εκπομπή ο κύριος Βίτσας κλήθηκε να αναφέρει τα προβλήματα της Σαμοθράκης, λόγω περιορισμένου χρόνου επέλεξε να αναφερθεί στα σημαντικότερα, με πρώτο το Κέντρο Υγείας, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και μέσω αυτού του θέματος έκανε αναφορά στην συγκοινωνιακή απομόνωση του νησιού μόνο με την Αλεξανδρούπολη και τους καλοκαιρινούς μήνες με την Λήμνο, επίσης εστίασε στις συνέπειες της παράνομης κατασκήνωσης. Στο τέλος αναφέρθηκε και στην ευχάριστη είδηση των ημερών, στα εγκαίνια του Μουσείου. Θεωρώ πως ήταν μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο κρατικό κανάλι.