Ποιος καφές αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την υγεία σας, ειδικά αν πίνετε σε καθημερινή βάση.
Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.
Ποιος καφές όμως είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας;
Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ελληνικός καφές φραπέ, είχε τα πρωτεία και αποτελούσε την επιλογή του κάθε Έλληνα (μετά τον ελληνικό φυσικά), σήμερα οι επιλογές έχουν πληθύνει και ο φραπέ δεν αποτελεί πια τον ένα και μοναδικό καφέ, με το φρέντο καπουτσίνο, το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο εσπρέσο να κερδίζουν επίσης την προτίμησή μας.
Κάποιοι από τους παραπάνω καφέδες, όμως, αποτελούν θερμιδικές βόμβες για τον οργανισμό, λόγω των συστατικών και λιπαρών που περιέχουν, ενώ αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και τη σιλουέτα μας. Βάλαμε, λοιπόν, τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς καφέδες στο μικροσκόπιο και ψάξαμε να βρούμε αυτόν που υπερτερεί. Δείτε τα αποτελέσματα.
Φρέντο καπουτσίνο: ο αντικαταστάτης του φραπέ
Το 17ο αιώνα, μοναχοί στη Βιέννη της Αυστρίας που θεωρούσαν τον τούρκικο καφέ πολύ δυνατό για τα γούστα τους, αποφάσισαν να τον αναμείξουν με μέλι και κρέμα, δίνοντας μια πρώιμη μορφή στο φρέντο που σήμερα γνωρίζουμε. Το χρώμα του καφέ έγινε περισσότερο καφετί, μοιάζοντας στο χρώμα του ράσου που φορούσαν οι μοναχοί του τάγματος των επονομαζόμενων Capuchin, δίνοντας αργότερα το όνομα «cappuccino» στον καφέ.
Ο αγαπημένος καφές που την τελευταία δεκαετία κάνει θραύση στις ελληνικές καφετέριες και οι Έλληνες τον έχουν προτιμήσει, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην αγαπημένο τους φραπέ. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, ζάχαρη, παγάκια και πλούσιο αφρόγαλα, γι’ αυτό και δεν ανήκει στους «αθώους» καφέδες.
Το αφρόγαλα αποδίδει περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτετε, οι θερμίδες του αυξάνονται κατά 20 ανά κουταλάκι. Παρόλα αυτά, σαν καφές θεωρείται πιο ήπιος και ελαφρύς από το φραπέ, αφού φιλτράρεται, γι’ αυτό και προτιμάται από τους περισσότερους, αγγίζοντας μέχρι και 80mg καφεΐνης ανά ποτήρι.
Φραπέ: ο πάλαι ποτέ αγαπημένος καφές των Ελλήνων
Αν όλα αυτά τα χρόνια ψάχνατε να ευχαριστήσετε τον άνθρωπο που επινόησε το φραπέ, σας ενημερώνουμε πως θα τον βρείτε στο πρόσωπο του Δημητρίου Βακόνδιου, υπαλλήλου μεγάλης ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μη βρίσκοντας ζεστό νερό να φτιάξει τν καφέ του, χρησιμοποίησε σέικερ, για να δοκιμάσει να φτιάξει καφέ με κρύο νερό. Απ’ ό,τι φαίνεται η πατέντα δεν πέτυχε μόνο γι’ αυτόν τη δεδομένη στιγμή, αλλά πανελλαδικά εδώ και 55 χρόνια.
Ο αγαπημένος καφές, λοιπόν, φτιάχνεται με καφέ, ζάχαρη, νερό, παγάκια και γάλα για όποιον επιθυμεί. Όταν ο καφές δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, τότε δεν αποδίδει ούτε θερμίδες, ούτε λιπαρά. Επειδή συνήθως, όμως, τον προτιμάμε και με τα δύο, η ζάχαρη του προσθέτει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και το γάλα περίπου άλλες 10-20 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα και ελάχιστα λιπαρά. Θεωρείται αρκετά βαρύς για το στομάχι, πολύ διεγερτικός, ενώ έχει και υπακτική δράση. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει τα 100mg.
Φρέντο εσπρέσο: μεγάλη τόνωση, σε μικρές δόσεις
Οι πρώτες μηχανές εσπρέσο κυκλοφόρησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Λουίτζι Μπετζέρα από το Μιλάνο καθιέρωσε την πρώτη πατέντα το 1901. Όταν μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οι μηχανές βελτιώθηκαν, ο εσπρέσο έγινε πιο δημοφιλής και τη δεκαετία του ’50 πήρε τη σημερινή του μορφή. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2008 οι Έλληνες διέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερα ευρώ στα σούπερ μάρκετ από το 2007 για την αγορά εσπρέσο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη τους προτίμηση.
Ο φρέντο εσπρέσο πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη και ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει και τα 80mg ανά ποτήρι (με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να βρίσκεται ανάμεσα σε 200-300mg), προσφέροντας άμεση δράση στο νευρικό σύστημα. Οι θερμίδες του εξαρτώνται από τη ζάχαρη που θα του προσθέσουμε.
Φρεντοτσίνο: μια γλυκιά παραλλαγή καφέ
Πρόκειται για παγωμένο ρόφημα με βάση τον καφέ που απομακρύνεται λίγο από την καθιερωμένη έννοια του καφέ, μοιάζει με smoothies και προέρχεται από την Αγγλία. Λόγω του ότι περιέχει πολύ γάλα, ζάχαρη και σιρόπι, οι θερμίδες του «εκτινάσσονται» σε περισσότερες από 450, ενώ αν το γάλα δεν είναι αποβουτυρωμένο μπορεί να ξεπερνάνε και τις 500. Τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, όπως αναφέρει το tonwtiko.
Φραπουτσίνο: ένας καφές που μοιάζει με μιλκ σέικ
Άλλος ένας καφές που εντάσσεται στη μετά-φραπέ εποχή, το φραπουτσίνο, είναι τόσο γλυκό και δροσερό, ώστε να χαρίζει απόλαυση στα καλοκαιρινά μας πρωινά και απογεύματα. Δυστυχώς, όμως, το τίμημα της απόλαυσης το «πληρώνουμε» με πολλές θερμίδες που ανέρχονται στις 500 και ο καφές μας μετατρέπεται σε ένα παχυντικό… επιδόρπιο, που συνήθως συνοδεύεται με κρέμα σαντιγί. Κυκλοφορεί, όμως, και η light έκδοσή του με 54% λιγότερες θερμίδες.
Ποιος είναι τελικά πιο υγιεινός;
Με το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο να βγαίνουν από το «παιχνίδι» λόγω των αυξημένων θερμίδων και λιπαρών τους, απομένουν οι «δυνατοί» φραπέ και φρέντο εσπρέσο. Ανάμεσα στους δύο, πιο υγιεινός είναι ο εσπρέσο, καθώς ο καφές του φιλτράρεται, ενώ δεν περιέχει γάλα το οποίο συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο φραπέ, προσθέτοντάς του θερμίδες, λιπαρά και κάνοντας τον καφέ μας δύσπεπτο.
Προτιμήστε λοιπόν τον εσπρέσο κι αφήστε την ελληνική παράδοση του φραπέ για εξαιρετικές περιπτώσεις…
Πιείτε κρύο καφέ γιατί έχει 6 εντυπωσιακά οφέλη υγείας
Μπορεί στο εξωτερικό ο κρύος καφές να μην συνηθίζετε, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει άνθρωπος που το καλοκαίρι δεν απολαμβάνει έναν καλοφτιαγμένο φραπέ ή καπουτσίνο φρέντο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Αν και οι περισσότερες έρευνες επάνω στον καφέ επικεντρώνονται στα ζεστά ροφήματα καφέ, ο κρύος καφές, εκτός από δροσιά και εγρήγορση, έχει κάποια άγνωστα στους πολλούς οφέλη υγείας.
Αντί να χρησιμοποιείται ζεστό νερό για να αντλήσει τη γεύση και την καφεΐνη των κόκκων καφέ, οι ποικιλίες κρύου καφέ γίνονται με να βυθίζονται οι κόκκοι σε κρύο νερό για 12-24 ώρες. Αυτή η μέθοδος καθιστά το ρόφημα λιγότερο πικρό από τον ζεστό καφέ.
Τα 6 οφέλη που μπορεί να έχει ο κρύος καφές στην υγεία σας
1. Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας
Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί τις τροφές, για να δημιουργήσει ενέργεια. Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Η καφεΐνη στον κρύο καφέ μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την απώλεια ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους.
2. Μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση
Η καφεΐνη στον κρύο καφέ μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας κατάσταση. Η κατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, ειδικά σε άτομα με έλλειψη ύπνου. Η κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Ο κρύος καφές περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως καφεΐνη, φαινολικές ενώσεις, μαγνήσιο, τριγωνελίνη, κινίδια και λιγνάνες. Αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ωστόσο, η καφεΐνη πρέπει να είναι περιορισμένη ή να αποφεύγεται εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο κρύος καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 4-6 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα οφέλη μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά στον καφέ. Η τακτική κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Πολλές ενώσεις στον καφέ, όπως οι φαινυλινδάνες, καθώς και οι ενώσεις harman και nonharman, παρέχουν προστασία έναντι της νόσου του Alzheimer και του Parkinson. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου σας από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
6. Μπορεί να είναι πιο εύπεπτος για το στομάχι σας σε σχέση με τον ζεστό καφέ
Ο κρύος καφές είναι ελαφρώς λιγότερο όξινος από τον ζεστό καφέ, αλλά περιέχει ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν το στομάχι σας από αυτή την οξύτητα. Ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει λιγότερα στομαχικά προβλήματα και παλινδρόμηση οξέος σε σχέση με τον ζεστό καφέ.