Σε ποσοστό 80% ανέρχεται η κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής που θα αποτελέσουν την παράλληλη στήριξη σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε δημοτικά σχολεία και 87% νηπιαγωγεία του νομού Έβρου, ενώ σχεδόν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε όλες τις σχολικές μονάδες στη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν από την πρώτη φάση προσλήψεων που έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμάται ότι η πλήρης κάλυψή των κενών που απομένουν, θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου, μετά από τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής.
“Ξεκινάμε πολύ καλά ως προς την κάλυψη των κενών στον Έβρο σχετικά με το θέμα της παράλληλης στήριξης”, είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κοσμίδου. Ωστόσο, σημείωσε, ότι η αρχική εικόνα μπορεί όμως να διαφοροποιηθεί, καθώς είναι πιθανό εκπαιδευτικοί κατά την παρουσίαση τους στις σχολικές μονάδες, να αιτηθούν άδειες για σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Η σχολική χρονιά εκτιμάται, ότι θα ξεκινήσει ομαλά τόσο στα γενικής, όσο και στα δύο ειδικής αγωγής σχολεία του νομού, από άποψη πλήρωσης θέσεων σε εκπαιδευτικούς, ενώ ακόμη εκκρεμούν τα αποτελέσματα προσλήψεων για διάφορες ειδικότητες. Όπως επισημάνθηκε και από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Δημήτρη Ουζούνη, είναι πιθανό να σημειωθούν κενά κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην περίπτωση που οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν άδεια για σοβαρούς λόγους, γεγονός που είναι αναμενόμενο και παρατηρείται κάθε χρόνο, όμως δρομολογείται η κάλυψη των κενών που δημιουργούνται.
Ι. Β.: Μακάρι να είναι όπως μας τα λένε, αλλά ας περιμένουμε μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μακάρι μία χρονιά να είναι όλες οι θέσεις καλυμμένες...
Περιφέρεια ΑΜΘ: Μειωμένο κατά 10% το μαθητικό δυναμικό στην Α΄ θμια εκπαίδευση
« Η μείωση του μαθητικού δυναμικού στην Α΄ θμια εκπαίδευση σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι δεδομένη. Ο μέσος όρος μείωσης είναι στο 10%. Το μικρότερο ποσοστό, 8%, εμφανίζεται στην Καβάλα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Μαρία Κοσμίδου, η οποία τόνισε πως “η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις”.
Αναφερόμενη στην αναστολή των 26 σχολικών μονάδων Α΄θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, έξι από αυτά είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου όπου το κουδούνι δεν θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου( Δ.Σ.Ασπρονερίου, Δ.Σ.Λεπτής, νηπιαγωγεία Σοφικού, Λακκώματος, Ειδικό Σχ. Διδυμοτείχου ,13ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης), είπε: «Κάθε χρόνο σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις βγαίνουν ανακοινώσεις με τις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία κάποιων σχολείων. Οι αποφάσεις βγαίνουν κατόπιν εισήγησης των διευθυντών εκπαίδευσης. Δηλαδή κάθε διευθυντής εκπαίδευσης είτε Α΄θμιας είτε Β΄θμιας τεκμηριώνει τους λόγους με βάση την κείμενη νομοθεσία και προτείνει και εισηγείται την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, ενώ για κάθε ένα σχολείο υπάρχει μια συγκεκριμένη εισήγηση.»
Όπως εξήγησε, το Δημοτικό σχολείο Ασπρονερίου είναι σε αναστολή από το 2022-2023 δεν είναι κάτι καινούργιο. Δηλαδή δεν λειτούργησε το 2022-2023 ούτε το 2023-2024 και τίθεται σε αναστολή γιατί υπάρχουν μόνο τέσσερις μαθητές από τον οικισμό οι οποίοι μεταφέρονται και θα φοιτήσουν στο Δημοτικό σχολείο Μεταξάδων.
Στη Λεπτή έχουμε ένα σχολείο το οποίο από το 2019 οι μαθητές φοιτούν στο 6/θέσιο δημοτικό σχολείο Πύργου. Οι 13 μαθητές θα φοιτήσουν φέτος στο 6/θεσιο Πύργου το οποίο απέχει 3,7χλμ από την Λεπτή και το οποίο διαθέτει πολύ καλύτερες διαδικασίες για την παιδαγωγική μάθηση.
Στο νηπιαγωγείο Σοφικού έχουμε δυο νήπια, το ένα προνήπιο από τον οικισμό το οποίο θα φοιτήσει στο 2ο νηπιαγωγείο Διδυμοτείχου και το νήπιο στο 7ο νηπιαγωγείο Ορεστιάδας, με απόφαση και εισήγηση της Διεύθυνσης εκπαίδευσης της Α΄θμιας Εβρου.
Στο Λάκκωμα έχουμε ένα νήπιο το οποίο φοιτά στο νηπιαγωγείο της Χώρας.
Στο ειδικό σχολείο Διδυμοτείχου. Εκεί υπάρχουν οι αντίστοιχες περιπτώσεις γονέων αν επιθυμούν η όχι τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε σχολείο που η πολιτεία έχει προνοήσει και ιδρύσει. Τίθεται θέμα λειτουργίας πραγματικά των σχολείων αναστολής της λειτουργίας με βάσει την δυναμικότητα που έχουν οι οικισμοί να δώσουν η να μην δώσουν παιδιά στο σχολείο. Οσον αφορά το 13ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης τίθεται σε αναστολή γιατί δεν έχει δικό του κτίριο .Είναι σχολείο που ποτέ δεν λειτούργησε γιατί δεν έχει σχολικό κτίριο. Δεν καταργείται, αναστέλλεται η λειτουργία του και θα λειτουργήσει όταν θα υπάρχει το ελάχιστο μαθητικό δυναμικό.