Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ για τον Νοέμβριο

Μετά την Παράταση Ισχύος Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας Δρομολογιακής Περιόδου 2023-2024 μέχρι τέλος του έτους που υπογράφηκε προχθές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθρακης …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

18 Απριλίου, 2020

Μαρία Βερβέρη - Κράουζε: Πασχαλιάτικες θύμησες

Χρυσοπλεγμένες και γλυκιές σαν καραμέλα οι παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις μου!
Κάθε εποχή του χρόνου είχε τις δικές της ομορφιές, τις οποίες αποτύπωνε η μνήμη μου.
Ηλιόλουστες οι θύμησες του καλοκαιριού!
Με καινούρια βιβλία και τετράδια του φθινοπώρου!Χιόνινες του χειμώνα και
λουλουδένιες την άνοιξη!!
Όλες μετριούνται με στιγμές, ευωδιές, μουσική και κελαϊδίσματα, με γεύσεις και μυρουδιές!!
Πώς να ξεχάσω τη μυρουδιά της Χριστουγεννιάτικης «σούγλας» - σούβλας με χοιρινό κρέας!
Του διόσμου, στις αποκριάτικες «μακαρόνες»!
Της φρεσκοψημένης φουρνόπιτας!
Χαιρόμασταν το Πάσχα, για την θρησκευτική του σημασία, το ψητό αρνί με το γόμο- γέμιση, τα κόκκινα αυγά, τα «κλίκια» - κουλούρες με ένα κόκκινο αυγό στη μέση. Τα κλίκια ήταν τάματα των μανάδων στα παιδιά τους. Όλο το χρόνο αυτές έλεγαν: Αν είσαι φρόνημο παιδί το Πάσχα θα σου κάνω ένα κλικ´(ι). Μια χρονιά ολόκληρη το παιδί περίμενε το κλίκι.
Ο «τσιβερμές» - αρνί στη σούβλα, για τους «Χωργίσιους» - κατοίκους της Χώρας ήταν συνδεδεμένο με τα πανηγύρια, που γίνονταν στην εξοχή.
Το Πασχαλιάτικο φαγητό όλων των οικογενειών της Χώρας, ήταν αρνί στο φούρνο παραγεμισμένο με γόμο - γέμιση.
Αυτό και αν ήταν νόστιμο!
Θυμάμαι την μητέρα μου που έπλενε καλά, καλά το αρνί και το τοποθετούσε στο ταψί.
Έβαζε σε κρύο νερό το συκώτι
και το έβραζε λίγο. Το έκοβε σε μικρά κομματάκια και τα άφηνε να κρυώσουν. Σε ένα τηγάνι έβαζε λάδι και τσιγάριζε ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και πράσινα φρέσκα. Μετά έριχνε τα κομμάτια του συκωτιού τα ανακάτωνε με τα κρεμμύδια, προσέθετε μάλαθρο ή άνιθο, σταφίδες (πλυμένες), ρύζι ανάλογα με πόσες μερίδες γόμου έπρεπε να βγούν, κρεατόζωμο αλατισμένον και μια κουταλιά βούτυρο. Τα έβραζε όλα μαζί και όταν μαλάκωνε το ρύζι έβγαζε το τηγάνι απ´την φωτιά.
Ο γόμος - γέμιση ήταν έτοιμος. Παραγέμιζε το αρνί με το γόμο και με χονδρή κλωστή έραβε την κοιλιά. Το ίδιο έκαναν και όλες οι γειτόνισσες.
Μια από τις γυναίκες «πύρωνε» τον φούρνο πριν χαράξει ημέρα. Φούρνιζαν τα ταψιά, έκλειναν το στόμιο του με λαμαρίνα και γύρω από αυτή έβαζαν λάσπη, για «να μη βγαίνει η πύρ».
Πήγαιναν στην εκκλησία, για την δεύτερη Ανάσταση. Τα αρνιά έμειναν στον φούρνο μέχρι την ώρα του φαγητού.
Πώς να περιγράψω και να μεταφέρω στο Σήμερα την μυρουδιά του ψημένου αρνιού η οποία διαχέονταν σ´όλη τη Χώρα!!!
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τί νοστίμευε το φαΐ. Η Πασχαλιά; Ή το φαΐ την Πασχαλιά;

Εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα και ψητό αρνί παραγεμισμένο με γόμο.

Η Σαμοθρακίτισσα
Μαρία Βερβέρη - Κράουζε

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr