Η προστατευτική μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο. ΔΕΝ υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, την απόσταση, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου. ΜΗΝ βήχετε και ΜΗΝ φταρνίζεστε φορώντας τη μάσκα.
Λεπτομερείς οδηγίες για να χρησιμοποιούμε σωστά τις προστατευτικές μάσκες στα νοσοκομεία και στην κοινότητα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Οι οδηγίες βασίζονται στις τελικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που μελετά τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι κάθε είδους μη ιατρικές μάσκες δεν προορίζονται για χρήση σε δομές υγείας. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες Υγείας. Μη ιατρικές μάσκες είναι:
- Οι μάσκες κοινότητας
- Τα καλύμματα προσώπου
- Οι υφασμάτινες μάσκες
- Οι χειροποίητες μάσκες
Αυτές χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθενται έτοιμες στο εμπόριο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν και στο σπίτι από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).
Δεν είναι υποκατάστατο των κανόνων προστασίας
Το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι οι μη ιατρικές μάσκες αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστούν τους βασικούς κανόνες προστασίας:
- Φυσική απόσταση (πρέπει να μένουμε σε απόσταση 1,5 έως 2 μέτρων από άλλα άτομα, αναλόγως με τον χώρο όπου βρισκόμαστε)
- Υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό σαπούνισμα των χεριών, χρήση απολυμαντικού όταν είναι απαραίτητο)
- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου (δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια)
- Αναπνευστική υγιεινή (π.χ. κάλυψη προσώπου κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα)
Πότε είναι υποχρεωτικές
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:
- Δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)
- Επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα
- Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:
- Εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα. Τέτοιοι χώροι είναι εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.
- Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας. Τέτοιοι χώροι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί κ.λπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.
Οι κανόνες της σωστής χρήσης
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο τρόπος χρήσης της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της. Με άλλα λόγια, όσοι χρησιμοποιούν τις μάσκες με λάθος τρόπο, ΔΕΝ προστατεύονται επαρκώς. Φροντίστε, λοιπόν, να ακολουθείτε τους εξής κανόνες:
- Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. Να κάνετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το ίδιο και πριν την αφαίρεσή της.
- Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.
- Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.
- Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) να την πλένετε το συντομότερο δυνατόν μετά την αφαίρεσή της στο πλυντήριο. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Όταν στεγνώσει, να την σιδερώνετε.
irineossamothraki Blog
Όλοι στο σπίτι έχουμε ένα σεντόνι που δεν χρησιμοποιούμε, κάποιες μπλούζες που πια δε φοράμε, αρκεί τα υφάσματα να είναι βαμβακερά και κυρίως με πυκνή ύφανση. στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν τρόπους κατασκευής μασκών. Για ρίξτε μια ματιά σε αυτό που ακολουθεί, θα μας χρειαστούν...: